Nieuws

Negatieve rente
We zijn gewend om rente te krijgen over ons spaartegoed. Inmiddels is deze rente zeer beperkt. Een lage rente heeft voordelen als het gaat om de hypotheekrente, maar heeft nadelen voor het aanhouden van tegoeden.

Voor hogere tegoeden brengen de banken vanaf 1 juli 2020 zelfs rente in rekening. Ook voor notarissen heeft dit een grote invloed, omdat de bedragen die de derdengeldenrekeningen van notarissen passeren, vaak hoog zijn. Het is logisch dat deze kosten aan de cliënten worden doorberekend.

Voor de transparantie worden deze bedragen meestal afzonderlijk in rekening gebracht. In de praktijk is het lastig om tevoren te weten wat deze rentekosten zullen zijn. Het hangt af van de hoogte van het bedrag, de datum waarop bedragen worden gestort en wanneer deze worden uitgeboekt. Daarom wordt er meestal gewerkt met gemiddelde bedragen.

Ons kantoor hanteert hiervoor bij de huidige stand van de negatieve rente de navolgende kosten. Per € 100.000 of een gedeelte daarvan dat op de derdengeldenrekening wordt gestort, wordt € 3 (€ 3,63 inclusief BTW) bij de verkoper en bij de koper in rekening gebracht. Gaat het om een hypotheek, dan zijn de kosten € 6 (€ 7,26 inclusief BTW) per € 100.000 of een gedeelte daarvan.

We hopen dat we deze kosten weer snel kunnen afschaffen. Dat zou anderzijds kunnen betekenen dat dat de hypotheekrente omhoog gaat en dat zou dan weer jammer zijn!
« Terug
© Van Suilichem Communicatie