Samenwonende jongeren lopen veel geld mis, doordat ze niet weten dat ze hun partner bij hun pensioenfonds moeten aanmelden. Ruim een derde van de partners van jongeren die bij een pensioenfonds zijn aangesloten, hebben geen recht op het zogeheten partnerpensioen, omdat de relatie bij het pensioenfonds onbekend was.
Dit meldt Nu.nl naar aanleiding van een onderzoek van PGGM, het pensioenfonds voor ruim twee miljoen (oud-)medewerkers in de sector zorg en welzijn. Aan het onderzoek werkten 336 samenwonende jongeren van 18 tot 30 jaar mee.
Getrouwde stellen en stellen met een geregistreerd partnerschap hebben automatisch recht op het partnerpensioen, maar mensen met een samenlevingscontract moeten dat zelf regelen.
Samenlevingscontract
Van alle ondervraagde jongeren woont 22 procent samen, zonder dat zij dat bij de notaris hebben laten vastleggen. Ruim twee vijfde van de jongeren die wel een samenlevingscontract hebben laten opstellen, hebben dat ook aan het pensioenfonds doorgegeven. Maar liefst 38 procent heeft dat niet gedaan en de rest weet het niet.
Bijna een derde van de ondervraagde jongeren is er niet van op de hoogte dat een partner die niet bij het pensioenfonds staat geregistreerd, geen recht op een partnerpensioen heeft, als hun bij een pensioenfonds aangesloten vriend of vriendin iets overkomt.
Weinig gegevens
De PGGM besloot tot het onderzoek omdat er weinig gegevens bleek te zijn over de klanten tussen 18 en 30 jaar. Het fonds zal de samenwonende jongere ingeschrevenen erop wijzen hoe belangrijk het is hun relatie bij de notaris vast te leggen en de gegevens over hun partner aan het pensioenfonds door te geven.
“Je partner krijgt geld uitgekeerd als je komt te overlijden,” licht Paul Braam, directeur marketing PGGM toe: “Een kleine moeite, maar zeer waardevol als de situatie zich voordoet.”
Bron: Nu.nl | PGGM